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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
06/06/2018 |
Tipo de producción científica : |
Documentos |
Autor : |
MONTOSSI, F.; FERNANDEZ, E.; BALDI, F.; BRITO, G.; BANCHERO, G.; LA MANNA, A.; RESTAINO, E.; PEREZ, E. |
Afiliación : |
FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ENRIQUE GENARO FERNANDEZ RODRIGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FERNANDO SEBASTIAN BALDI REY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GEORGGET ELIZABETH BANCHERO HUNZIKER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALEJANDRO FRANCISCO LA MANNA ALONSO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ERNESTO ANGEL RESTAINO GALUP, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; EDUARDO FABIAN PEREZ ARRUTTI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
La invernada vacuna de precisión para el Uruguay del siglo XXI=veintiuno : enfoques de un modelo en construcción propuesto por INIA. |
Fecha de publicación : |
2011 |
Fuente / Imprenta : |
ln: Jornada Técnica de INIA La Estanzuela (2011, Durazno, UY). Herramientas y estrategias de alimentación para una invernada de precisión. La Estanzuela: INIA, 2011. |
Páginas : |
p. 51-54. |
Serie : |
(Serie Actividades de Difusión; 645). |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Introducción:
Con una visión sistémica de la cadena cárnica bovina del Uruguay y orientada a la demanda, se destacan a continuación algunos de los cambios que están ocurriendo a nivel de los mercados destinode nuestras carnes, en los sistemas de producción de invernada intensivos, así como aquellos ligados a la industria procesadora. Para abordar este desafío se requiere de un enfoque integral ?Del Plato al Campo? y se debe considerar el contexto altamente competitivo y cambiante que enfrenta la producción de carne, lo cual nos lleva a la necesidad de ?repensar? nuestra ganadería y en este caso particular, el foco se centra en la invernada inserta en regiones aptas para la agricultura. Una de las más importante herramientas disponibles para generar competitividad en la ganadería es la innovación tecnológica. Este enfoque nos introduce al concepto de ?Ganadería e Invernada de Precisión?, lo cual
necesariamente nos lleva a su vez a un nuevo plano de intensificación en la necesidad de recursos (suelo, planta, suplemento, animal, recursos humanos, infraestructura, operacionales, etc.), direccionamiento (sistema de producción-mercado), gerenciamiento (gestión de todos los recursos disponibles) y conocimiento (capacidades y destrezas de los RRHH) de la mayoría de los componentes que hacen al negocio de la invernada. Con esta aproximación, las temáticas y especialidades a abordar son complejas y con un alto
grado de dependencia e interconexión, dentro de las cuales se pueden mencionar; cantidad y calidad del producto, genética y biotecnología, nutrición fina, innocuidad del producto, carne y salud humana,bienestar animal, economía, automatización, logística, aceptación del consumidor, sustentabilidad de los recursos naturales, etc.
En este sentido, esta publicación resume parte de la información científica generada por INIA a partir de una nueva línea de trabajo en invernada, que comenzó en el año 2007, teniendo como base operativa INIA La Estanzuela. Adicionalmente, se incorpora el trabajo de otros especialistas de varias áreas, disciplinas y Estaciones Experimentales, en la búsqueda de la mayor complementariedad posible para el abordaje de estos temas cada vez más complejos, dinámicos y que interactúan entre sí, y donde las soluciones tecnológicas efectivas y sistémicas a los desafíos que se platean para la invernada vendrán de la mano de este estilo de trabajo ineludible e imprescindible. Se destaca también la proactiva relación con el sector privado en el desarrollo de este trabajo de largo plazo. MenosIntroducción:
Con una visión sistémica de la cadena cárnica bovina del Uruguay y orientada a la demanda, se destacan a continuación algunos de los cambios que están ocurriendo a nivel de los mercados destinode nuestras carnes, en los sistemas de producción de invernada intensivos, así como aquellos ligados a la industria procesadora. Para abordar este desafío se requiere de un enfoque integral ?Del Plato al Campo? y se debe considerar el contexto altamente competitivo y cambiante que enfrenta la producción de carne, lo cual nos lleva a la necesidad de ?repensar? nuestra ganadería y en este caso particular, el foco se centra en la invernada inserta en regiones aptas para la agricultura. Una de las más importante herramientas disponibles para generar competitividad en la ganadería es la innovación tecnológica. Este enfoque nos introduce al concepto de ?Ganadería e Invernada de Precisión?, lo cual
necesariamente nos lleva a su vez a un nuevo plano de intensificación en la necesidad de recursos (suelo, planta, suplemento, animal, recursos humanos, infraestructura, operacionales, etc.), direccionamiento (sistema de producción-mercado), gerenciamiento (gestión de todos los recursos disponibles) y conocimiento (capacidades y destrezas de los RRHH) de la mayoría de los componentes que hacen al negocio de la invernada. Con esta aproximación, las temáticas y especialidades a abordar son complejas y con un alto
grado de dependencia e interconexión, dentro de las cuales se pueden mencio... Presentar Todo |
Palabras claves : |
INVERNADA INTENSIVA DE PRECISIÓN. |
Thesagro : |
INVERNADA; VACUNA. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/602/1/112761230511115925.pdf
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Marc : |
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Registro original : |
INIA La Estanzuela (LE) |
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
15/11/2023 |
Actualizado : |
15/11/2023 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
GARCÍA-ROCHE, M.; TALMÓN, D.; CAÑIBE, G.; ASTESSIANO, A.L.; MENDOZA, A.; CASSINA, A.; QUIJANO, C.; CARRIQUIRY, M. |
Afiliación : |
MERCEDES GARCÍA-ROCHE, Facultad de Agronomía, Dpto. Producción Animal y Pasturas, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; Facultad de Medicina, Centro de Investigaciones Biomédicas (CEINBIO), Dpto. Bioquímica, Universidad de la República, Montevideo; DANIEL TALMÓN, Facultad de Agronomía, Departamento de Producción Animal y Pasturas, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; GUILLERMO CAÑIBE, Facultad de Agronomía, Departamento de Producción Animal y Pasturas, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; ANAL LAURA ASTESSIANO, Facultad de Agronomía, Departamento de Producción Animal y Pasturas, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; ALEJANDRO FRANCISCO MENDOZA AGUIAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ADRIANA CASSINA, Facultad de Medicina, Centro de Investigaciones Biomédicas (CEINBIO), Departamento de Bioquímica, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; CELIA QUIJANO, Facultad de Medicina, Centro de Investigaciones Biomédicas (CEINBIO), Departamento de Bioquímica, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; MARIANA CARRIQUIRY, Facultad de Agronomía, Departamento de Producción Animal y Pasturas, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay. |
Título : |
Hepatic metabolism of grazing cows of two Holstein strains under two feeding strategies with different levels of pasture inclusion. |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
PLoS ONE, October 2023, Volume 18, Issue 10, e0290551. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0290551 -- OPEN ACCESS. |
ISSN : |
1932-6203 |
DOI : |
10.1371/journal.pone.0290551 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received March 22 2023; Accepted August 9 2023; Published October 26 2023. -- Correspondence: García-Roche, M.; Facultad de Agronomía, Departamento de Producción Animal y Pasturas, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; email:mercedesg@fagro.edu.uy --
Editor: Arda Yildirim, Tokat Gaziosmanpasa University: Tokat Gaziosmanpasa Universitesi, TURKEY. -- FUNDING: M. García-Roche was supported by Comisión Académica de Posgrados - Universidad de la República fellowship BDDX_2018_1#49004502. D. Talmón was supported by Agencia Nacional de Investigación e Innovación (ANII) fellowship POS_NAC_2017_1_141266. A. Cassina and C. Quijano were funded by grants of the Espacio Interdisciplinario - Centros, Universidad de la República 2015 and Comisión Sectorial de Investigación Científica (CSIC) grupos I+D 2022 (22620220100012UD). A. Cassina was also supported by the grant Comisión Sectorial de Investigación Científica (CSIC) grupos I+D 2014 (767). The project was funded by Comisión Sectorial de Investigación Científica (CSIC) of the Universidad de la República CSIC I+D 2018 ID 103 to M. Carriquiry and C. Quijano as well as by Agencia Nacional de Investigación e Innovación INNOVAGRO 2018: FSA_1_2018_1_152220 to M. Carriquiry and A. Cassina. A. Mendoza received funding from the project PL_21_0_00 of Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria. -- Data Availability: All relevant data are within the paper and its Supporting Information files (https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0290551#sec023 ). -- Document type: Article Gold Open Access. -- LICENSE: This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ ). -- |
Contenido : |
ABSTRACT.- The objective of the study was to characterize adaptations of hepatic metabolism of dairy cows of two Holstein strains with varying proportions of grazing in the feeding strategy. Multiparous autumn calving Holstein cows of New Zealand (NZH) and North American (NAH) strains were assigned to a randomized complete block design with a 2 x 2 factorial arrangement with two feeding strategies that varied in the proportions of pasture and supplementation: maximum pasture and supplementation with a pelleted concentrate (MaxP) or fixed pasture and supplementation with a total mixed ration (FixP) from May through November of 2018. Hepatic biopsies were taken at - 45 ± 17, 21 ± 7, 100 ± 23 and 180 ± 23 days in milk (DIM), representing prepartum, early lactation, early mid-lactation and late mid-lactation. The effects of DIM, feeding strategy (FS), strain and their interactions were analyzed with mixed models using repeated measures. Cows of both strains had similar triglyceride levels, mitochondrial function and carnitine palmitoyltransferase activity in liver during lactation. However, there was an effect of DIM and FS as liver triglyceride was higher for the MaxP strategy at 21 DIM and both mitochondrial function and carnitine palmitoyltransferase activity in liver were lower for the MaxP strategy at 21 DIM. Hepatic mitochondrial function and acetylation levels were affected by the interaction between strain and feeding strategy as both variables were higher for NAH cows in the MaxP strategy. Mid-lactation hepatic gene expression of enzymes related to fatty acid metabolism and nuclear receptors was higher for NZH than NAH cows. This work confirms the association between liver triglyceride, decreased hepatic mitochondrial function and greater mitochondrial acetylation levels in cows with a higher inclusion of pasture and suggests differential adaptative mechanisms between NAH and NZH cows to strategies with varying proportions of grazing in the feeding strategy. Copyright: © 2023 García-Roche et al. MenosABSTRACT.- The objective of the study was to characterize adaptations of hepatic metabolism of dairy cows of two Holstein strains with varying proportions of grazing in the feeding strategy. Multiparous autumn calving Holstein cows of New Zealand (NZH) and North American (NAH) strains were assigned to a randomized complete block design with a 2 x 2 factorial arrangement with two feeding strategies that varied in the proportions of pasture and supplementation: maximum pasture and supplementation with a pelleted concentrate (MaxP) or fixed pasture and supplementation with a total mixed ration (FixP) from May through November of 2018. Hepatic biopsies were taken at - 45 ± 17, 21 ± 7, 100 ± 23 and 180 ± 23 days in milk (DIM), representing prepartum, early lactation, early mid-lactation and late mid-lactation. The effects of DIM, feeding strategy (FS), strain and their interactions were analyzed with mixed models using repeated measures. Cows of both strains had similar triglyceride levels, mitochondrial function and carnitine palmitoyltransferase activity in liver during lactation. However, there was an effect of DIM and FS as liver triglyceride was higher for the MaxP strategy at 21 DIM and both mitochondrial function and carnitine palmitoyltransferase activity in liver were lower for the MaxP strategy at 21 DIM. Hepatic mitochondrial function and acetylation levels were affected by the interaction between strain and feeding strategy as both variables were higher for NAH cows i... Presentar Todo |
Palabras claves : |
Animals; Carnitine O-Palmitoyltransferase; Cattle; Diet; Dietary Supplements; SISTEMA LECHERO - INIA. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0290551
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Marc : |
LEADER 04827naa a2200313 a 4500 001 1064371 005 2023-11-15 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1932-6203 024 7 $a10.1371/journal.pone.0290551$2DOI 100 1 $aGARCÍA-ROCHE, M. 245 $aHepatic metabolism of grazing cows of two Holstein strains under two feeding strategies with different levels of pasture inclusion.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aArticle history: Received March 22 2023; Accepted August 9 2023; Published October 26 2023. -- Correspondence: García-Roche, M.; Facultad de Agronomía, Departamento de Producción Animal y Pasturas, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; email:mercedesg@fagro.edu.uy -- Editor: Arda Yildirim, Tokat Gaziosmanpasa University: Tokat Gaziosmanpasa Universitesi, TURKEY. -- FUNDING: M. García-Roche was supported by Comisión Académica de Posgrados - Universidad de la República fellowship BDDX_2018_1#49004502. D. Talmón was supported by Agencia Nacional de Investigación e Innovación (ANII) fellowship POS_NAC_2017_1_141266. A. Cassina and C. Quijano were funded by grants of the Espacio Interdisciplinario - Centros, Universidad de la República 2015 and Comisión Sectorial de Investigación Científica (CSIC) grupos I+D 2022 (22620220100012UD). A. Cassina was also supported by the grant Comisión Sectorial de Investigación Científica (CSIC) grupos I+D 2014 (767). The project was funded by Comisión Sectorial de Investigación Científica (CSIC) of the Universidad de la República CSIC I+D 2018 ID 103 to M. Carriquiry and C. Quijano as well as by Agencia Nacional de Investigación e Innovación INNOVAGRO 2018: FSA_1_2018_1_152220 to M. Carriquiry and A. Cassina. A. Mendoza received funding from the project PL_21_0_00 of Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria. -- Data Availability: All relevant data are within the paper and its Supporting Information files (https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0290551#sec023 ). -- Document type: Article Gold Open Access. -- LICENSE: This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ ). -- 520 $aABSTRACT.- The objective of the study was to characterize adaptations of hepatic metabolism of dairy cows of two Holstein strains with varying proportions of grazing in the feeding strategy. Multiparous autumn calving Holstein cows of New Zealand (NZH) and North American (NAH) strains were assigned to a randomized complete block design with a 2 x 2 factorial arrangement with two feeding strategies that varied in the proportions of pasture and supplementation: maximum pasture and supplementation with a pelleted concentrate (MaxP) or fixed pasture and supplementation with a total mixed ration (FixP) from May through November of 2018. Hepatic biopsies were taken at - 45 ± 17, 21 ± 7, 100 ± 23 and 180 ± 23 days in milk (DIM), representing prepartum, early lactation, early mid-lactation and late mid-lactation. The effects of DIM, feeding strategy (FS), strain and their interactions were analyzed with mixed models using repeated measures. Cows of both strains had similar triglyceride levels, mitochondrial function and carnitine palmitoyltransferase activity in liver during lactation. However, there was an effect of DIM and FS as liver triglyceride was higher for the MaxP strategy at 21 DIM and both mitochondrial function and carnitine palmitoyltransferase activity in liver were lower for the MaxP strategy at 21 DIM. Hepatic mitochondrial function and acetylation levels were affected by the interaction between strain and feeding strategy as both variables were higher for NAH cows in the MaxP strategy. Mid-lactation hepatic gene expression of enzymes related to fatty acid metabolism and nuclear receptors was higher for NZH than NAH cows. This work confirms the association between liver triglyceride, decreased hepatic mitochondrial function and greater mitochondrial acetylation levels in cows with a higher inclusion of pasture and suggests differential adaptative mechanisms between NAH and NZH cows to strategies with varying proportions of grazing in the feeding strategy. Copyright: © 2023 García-Roche et al. 653 $aAnimals 653 $aCarnitine O-Palmitoyltransferase 653 $aCattle 653 $aDiet 653 $aDietary Supplements 653 $aSISTEMA LECHERO - INIA 700 1 $aTALMÓN, D. 700 1 $aCAÑIBE, G. 700 1 $aASTESSIANO, A.L. 700 1 $aMENDOZA, A. 700 1 $aCASSINA, A. 700 1 $aQUIJANO, C. 700 1 $aCARRIQUIRY, M. 773 $tPLoS ONE, October 2023, Volume 18, Issue 10, e0290551. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0290551 -- OPEN ACCESS.
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